Културните коридори на Югоизточна Европа

Search Results

Асеновград - Винзавод

Асеновград - Винзавод
Links
Heritage Sites

За обекта


Коридор: Източен трансбалкански път
Държава: България, Асеновград
Асеновград - Винзавод

"Винзавод "Асеновград е създаден въз основа на лозарската кооперация "Станимашки мавруд" през 1947 година. С нарастване на суровинната база предприятието се развива и производството постоянно се увеличава.


В летописа на фирмената история паметна ще остане и годината 1958, свързана с построяването на избата за преработване на грозде с капацитет 6 милиона литра. През 1963 в експлоатация е пусната и първата инсталация за термична обработка и стабилизиране на вината, а също и линия за бутилирането им.

Към настоящия момент "Винзавод" АД гр. Асеновград разполага с мощности за преработка на 10 млн. кг. грозде и производство и бутилиране на 12 млн.бутилки висококачествени червени вина. Преработва се грозде от сортовете "Каберне Совиньон", "Мерло", "Мавруд", "Рубин", "Памид" от района на Асеновград и Пловдив.
По съвместен българо-шведски проект през 2000 година се създава и експериментална изба за производство на висококачествени червени вина.Под ръководството на известния шведски енолог Ларс Торстенсон през 2001 по специална технология са винифицирани и първите количества селектирано грозде от сортовете "Мавруд","Рубин" и "Каберне Совиньон", отглеждани и подбрани от определени лозови масиви в региона.

Над 65 процента от продукцията сега се изнася за страните от Западна Европа и Япония. Най-голям обем продажби на вина "Винзавод" АД реализира в Германия, Швеция, Литва, Латвия, Естония, Дания, Англия, Чехия, Виетнам и Канада. Няма ценители на качественото вино у нас и по света,които да не познават марките "Мавруд Асеновград", "Мавруд Резерва, "Мавруд КНП", "Каберне Совиньон", "Каберне Резерва", "Мерло", "Мерло Резерва", "Манастирско шушукане" и други. Богат е асортиментът на произвежданите и бутилирани във фирмата високоалкохолни напитки . "Гроздова обикновена и отлежала ракия", "Гроздова ракия резерва", уиски "АС" и "Дива коза", зърнена напитка " Асеновград", мастика "Тримонциум", бренди "Амбелино" са все производи на "Винзавод" АД, утвърдени със завидна популярност на пазара.

Като признание за съхранената традиция, професионализма и отличното качество на предлаганата продукция през годините "Винзавод"АД печели над 150 медала от международни конкурси. "Златен Ритон" в категорията "Отлежали червени вина" на изложението "Винария 97" получава "Мавруд"реколта 87-ма. В категорията "Най-младо вино " на "Винария 2002 " приз "Златен Ритон" е отреден и на "Мавруд" реколта 2001.


Отличията от престижни форуми , прибавени към признанието на клиентите по света отдавна са утвърдили фирмата като предпочитан партньор не само на българския, а и на международните пазари. Традициите тук имат бъдеще,но то се гарантира само с професионализъм и коректност - убедени са работещите във "ВИНЗАВОД "- АСЕНОВГРАД .