Културните коридори на Югоизточна Европа

Search Results

Грознйан и изкуството на музиката

Грознйан и изкуството на музиката

За събитието


Коридор: Виа Адриатика
Държава: Хърватска, Грознйан
Грознйан и изкуството на музиката

Грознйан е малък живописен средновековен град, посветил се на изкуството. Той се намира на върха на хълм, обсипан със стари лозови масиви и маслинови градини, недалеч от брега на Истрия. 
През 1965 година Грознйан е обявен за "Град на творците", тъй като членове на хърватската и словенската асоциации на творците се заселват там и спасямат селището от бъдеща разруха. Те трансформират изоставените къщи в колония на изкуството. Оттогава мястото се превръща в место за живеене и работа на много от тях. 
Jeunesses Musicales на Хърватия е основана през 1954 и е член на Jeunesses Musicales International - JMI. Медународният културен център се намира в Грознйан - едно място за срещи и промоциране на културата и изкуството сред младите. Мястото работи от 1969.
Програмата се състои от няколко части: музикални проекти (мастърски класове за индивидуални инструменти, работа в оркесър, камерни оркестри, хорове); немузикални проекти (танц, театър, комедия, филм, ахитектура, етнология, журналистика); други програми (гостуващи ансамбли и оркестри, семинари от други асоциации и международни организации, хуманитерни дейности) и концертни дейности.
Участието в програмата на центъра, позволява на бъдещите професионалисти от Хърватия и извън нея да усъвършенстват своето изкуство под ръководството на признати експерти, да се запознаят с нови методи на обучение и да представят своите собствени възможности.