Културните коридори на Югоизточна Европа

Югоизточна Европа / Виа Анатолия

Скалната църква „Св. Петър”

Скалната църква „Св. Петър”

За обекта


Коридор: Виа Анатолия
Държава: Турция, Антакя, Хатай
Тип: Християнски религиозен център
Епоха: Средновековие
Тема:
Световно наследство:
СредновековиеХристиянски религиозен център

Скалната църква „Св. Петър” е древна пещерна църква с каменна фасада, разположена непосредствено до Антиохия, днес Антакя. Вярва се, че пещерата е била издълбана от самия апостол Петър като място за срещи на ранната християнска общност в Антиохия. Това дава повод да се смята за най-ранната църква въобще.
Факт или не, св. Петър наистина е проповядвал в Антиохия около 50 г. след Христа, а църквата е била създадена в града около 40 г. Антиохия е била главен център за планиране и организиране на мисионерските мисии на апостолите, и е бил основен пункт на най-ранните пътешествия на апостол Павел. Известен факт е, че именно жителите на Антиохия първи са нарекли последователите на Исус християни.
Атрактивната каменна фасада на църквата е била построена от кръстоносци, които придали значимост на пещерата по време на тяхното владичество на Антиохия между 1098 и 1268 г. Интериорът на църквата е прост и строго аскетски. Единствената постоянна мебелировка са малък олтар, статуя и каменен трон. На стената едва се забелязват останки от фрески, а на пода има бегли свидетелства за мозайка. На гърба на църквата има тунел водещ към вътрешността на планината, за който се смята, че е служел за евентуално бягство във времената, когато християните са били преследвани.

Експертна мрежа