Културните коридори на Югоизточна Европа

Югоизточна Европа / Виа Егнация

Карнавалът във Вевчани

Карнавалът във Вевчани

За обекта


Коридор: Виа Егнация, София - Охрид
Държава: Македония, Вевчани
Тип: Нематериално наследство
Епоха:
Тема: Нематериално наследство
Световно наследство:
Нематериално наследствоНематериално наследство

На около 190 км югоизточно от Скопие, на 920 м надморска височина, в планината Ябланица, се намира село Вевчани. С живописната си природа, естествени извори и водопади, както и с карнавала, селото представлява забележителна етнографска, природна и културна цялост в страната и въобще.
Вевчани датира от края на VI-началото на VII в. сл. Хр., а първото исторически сведение е от IX в. (грамотата на Калиман).
Местният карнавал разказва за събития, идеи и вярвания от Вевчани отпреди стотици години. От десет века насам, на 13-ти и 14-ти януари – дните, когато, според Юлианския календар, Старата година се изпраща и се посреща Новата, хората от Вевчани заедно изпращат на сцена всичко неуспешно, нещастно и лошо от старата година и призовават плодородие, изобилие и красота в Новата година. Това се извършва като представление на открито, включващо роли (с маски) и сценарий (истории, песни и танци), който никой никога не е писал. От 1993 г. Вевчани е член на Европейската федерация на карнавалните градове (FECC), а от 1996 г. – седалище на македонския клон на федерацията. Същата година селото е домакин на Международния симпозиум на ритуалите и маските.

Експертна мрежа