Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство по държава / Турция

Арменска църква „Св. Кръст”

Арменска църква „Св. Кръст”

За обекта


Коридор: Диагонален път
Държава: Турция, Акдамар, Ван
Тип: Християнски религиозен център
Епоха: Средновековие
Тема:
Световно наследство:
СредновековиеХристиянски религиозен център

Църквата „Св. Кръст” е арменска църква в руини в източна Анатолия. Разположена е на малък остров в езерето Ван сред красив планински пейзаж. Църквата датира от X век и е известна с красиво изваяния си екстериор.
В миналото църквата „Св. Кръст” е била важна арменска катедрала. Като седалище на арменския православен патриарх, катедралата е била основана от крал Гагик между 915 и 921 г., заедно с кралски дворец и манастир. Комплексът първоначално включвал улици, градини и терасовидно разположени паркове около двореца и църквата. Храмът е единственото, което е останало и до днес.
Църквата „Св. Кръст” е проектирана от арменския архитект Търдат Мендет (известен още като Мануел), който е построил катедралата в близкия Ани и е помагал в реставрирането на един от куполите на “Св. София” след като било разрушено от земетресение.
Според местните легенди, островът Акдамар получава своето име от трагична любовна история. Мъж се влюбва в жена на име Тамар, която живеела на острова. Той я е посещавал всяка вечер, докато една нощ вълните на езерото не го погълват. Докато потъвал той извикал „Ах, Тамар!” и от там Акдамар. Местният фолклор още смята, че езерото Ван е омагьосано и ангели редовно излизат от него.
Самата църква, с размери едва 15 на 12 метра, има формата на кръст и конусообразен покрив. Тя е изградена от червени туфи донесени на острова от далечни каменоломни. В църквата могат да се видят западнали, но все още впечатляващи фрески.
Известният екстериор разкрива барелефни резби и фризове с библейски сцени, включително на Адам и Ева, Давид и Голиат, Авраам и Исаак, както и на Мадоната с младенеца. На гърба може да се види образ на крал Гагик да представя църквата си на Иисус (тема, която се наблюдава и при „Св. София” и при много други религиозни сгради). Богато резбована лоза с животни опасва цялата църква.

Експертна мрежа