Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство по държава / Турция

Ак Медресе

Ак Медресе

За обекта


Коридор: Диагонален път
Държава: Турция, Нигде
Тип: Ислямски религиозен център
Епоха: Средновековие
Тема: Ислямска култура
Световно наследство:
СредновековиеИслямска култураИслямски религиозен център

Ак Медресе, чиито архитект е неизвестен, е била поръчана от Али Бей по време на управлението на Караманид в югоцентрална Анатолия. Обектът е двуетажна сграда с плосък покрив, разположена в центъра на отворен двор. Планът е симетричен, със северноюжно изложение, и размери приблизително 22 на 25 метра.
Входът, до който се достига със спускащи се 12 стъпала в северната фасада, преминава през порта украсена с мукарни. Името на сградата, което означава бяло медресе, произлиза именно от този бял мраморен вход Сводест пасаж води до двора чрез портик. Дворът има кладенец в центъра си и е с размери 8.5 на 9.5 метра. Той е рамкиран от основния айван на юг и е обграден от двуетажен портик от другите три страни.
Ак Медресе е бил построен използвайки местните пясъчници. Всички подове, включително на двора и портика, са павирани с дялани камъни. Бял мрамор е бил използван в арките на вратите на куполовидните стаи в близост до основния айван и за колоните на двете северни стаи на втория етаж.
Декорациите се състоят само от каменни инкрустации, концентрирани в портата, михраба, вътрешните повърхности на портика и на някои врати. Най-богато украсената част на сградата е портата, с някои инкрустирани елемента с интригуващи геометрични и цветни мотиви, и с уникални мукарни над входа.
Сградата е функционирала като медресе (религиозно училище) между 1922 и 1936 г. След реставрацията от 1936 г., се използва като археологически музей.

Експертна мрежа