Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство по държава / Турция

Кахраманмараш

Кахраманмараш

За обекта


Коридор: Диагонален път
Държава: Турция, Кахраманмараш
Тип: Ислямски религиозен център
Епоха: Средновековие
Тема: Ислямска култура
Световно наследство:
СредновековиеИслямска култураИслямски религиозен център

Столица на царството на Гургум (около XII век преди Христа), Кахраманмараш е бил известен на асирийците през VIII век преди Христа като Маркаси, и по-късно на римляните като Германиция Цезария. Арабите са го завзели през 645 г. и са го използвали за база при техните походи към Мала Азия. Градът, разрушаван няколко пъти по време на борбите между византийци, араби и арменци, е бил възстановен от омаядския калифа Муавия I през VII век и е бил превърнат в крепост от абасидския калифа Харун ал-Рашид. Той е бил за кратко под управлението на кръстоносците през 1097 г. и предаден на селджукските турци през XII век. Влиза в рамките на Османската империя през 1515 г. при управлението на султан Селим I. Заедно със съпътсващата провинция, е бил окупиран от Франция през 1919 г. и върнат на Турция две години по-късно.
Средновековна цитадела издигаща се над града помещава археологически музей с колекция от открити наблизо хетски експонати. Градът има няколко джамии (най-известна е Улу Джами от XV век), медресета (религиозни училища) и стари църкви. Кахраманмараш е център на леката промишленост и търговията, като произвежда и изнася зехтин, подправки и занаятчийски стоки.
Други по-интересни забележителности са джамиите Хутуние и Беязит от Средновековието. Името на града произлиза от думата Kahraman, която означава герой и е дадено поради заслугите на мястото по време на Войната за независимост.

Експертна мрежа