Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство по държава / Турция

Кервансараят в Зор

Кервансараят в Зор

За обекта


Коридор: Диагонален път
Държава: Турция, Зор, Игдир
Тип: Културен пейзаж
Епоха: Средновековие
Тема:
Световно наследство:
СредновековиеКултурен пейзаж

Сградата известна като кервансарая в Зор се намира на около 35 км югозападно от града Игдир и на височина от 1750 м е построена върху хълмовете западно от Арарат. Зор е името, което получава от археолога Лорис-Калантар, който я проучва за пръв път през 1913 г. Всъщност селото Зор се намира в друга долина на повече от 15 км на изток от кервансарая.
Кервансарят е с правоъгълна конструкция, с приблизително 53 м дължина и 25 м ширина. Тя е ориентирана в посоко изток-запад. Има един вход в средата на източната фасада. Липсват прозорци във външните стени, а северната и южни стени са с редица от пет солидни полукръгли кули. Те може да са имали и защитна функция, но също служат и за подсилване на стената. Най-външните стени са с дебелина между 1.5 м и 1.65 м, и са облицовани с добре издялани, кремаво-оранжеви туфи, като сърцевината им е бетонна. Изглежда всички части на кервансарая са построени по едно и също време, като няма следи за по-късни ремонти и добавки.
Вътрешността на кервансарая се състои от две зони. В източната се намират входният партел и три стаи – квадратна зала с по-малки помещения за север и юг. Западната зона, която обхваща по-голямата част от сградата, има три дълги пътеки, отделени от две аркади от арки върху колони.

Експертна мрежа