Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство по държава / Гърция

Дефилето Самария

Дефилето Самария

За обекта


Коридор: Западен трансбалкански път
Държава: Гърция, Хания
Тип: Културен пейзаж
Епоха:
Тема:
Световно наследство:
Културен пейзаж

Дефилето Самария е най-дългото в Европа с дължина от 18 км. Широчината му варира от 150 м в най-широката част до 3 м в най-тясната. Дефилето е обявено за национален парк за да се запази неговата флора и фауна.
Преминаването през дефилето отнема 6 до 8 часа и, въпреки че пътеката се спуска, посетителите трябва да имат здрави и удобни обувки и физическа сила.
Дефилето започва при Ксилоскало, което, в превод от гръцки, означава „дървена стълба” и продължава като със стръмно спускане. След това пътеката следва коритото на реката, минавайки през красиви гори с високи дървета и предлагайки прекрасни гледки. В средата на дефилето се намира безлюдното село Самария. Тук е открита византийска църква от XIV в., посветена на Св. Мария от Египет. Тя дава и името на дефилето, тъй като Самария идва от гръцката фраза Осия Мария (Светата Мария). Църквата има някои интересни стенописи и може да бъде достигната в южната част на селото по пътека, започваща от хеликоптерната площадка. Една от най-хубавите части на маршрута е Сидеропортес (железните врати), където двете страни на дефилето се приближават на разстояние 3 м една от друга при височина 600 м.

Експертна мрежа