Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство по държава / България

Национален събор на народното творчество в Копривщица

Национален събор на народното творчество в Копривщица

За обекта


Коридор: Диагонален път
Държава: България, Koprivshtitsa
Тип: Нематериално наследство
Епоха: 20-ти век
Тема: Нематериално наследство
Световно наследство:
20-ти векНематериално наследствоНематериално наследство

Град Копривщица, разположен сред живописната планина Средна Гора, има богата история и забележително културно наследство. Съхранил напълно своя възрожденски облик и непокътнатата красота на заобикалящия го пейзаж, градът е обявен за архитектурен и исторически резерват. Копривщица е родно място на много известни българи – народни водачи, писатели, учени, общественици, тук са съхранени и се поддържат живи народните песни, танци, обичаи, умения и занаяти.
Заради всичко това Копривщица е удостоена с домакинството на първия Национален събор на народното творчество (август 1965 г.), на който се стичат десетки хиляди хора от цяла България. По поляните в живописните околности на старинния град пред тях представят своето самобитното изкуство над 4000 народни певци, танцьори, свирци на народни инструменти, разказвачи на приказки и легенди от цялата страна. А в изложбата на народните занаяти са подредени произведенията на стотици майстори – грънчари, ковачи, тъкачи, ювелири, резбари и др.
Оттогава Копривщенският събор се провежда на всеки пет години и постепенно се превръща в традиция, която вече е пуснала дълбоки корени в живота на нацията. През 2005 беше проведен деветият Национален събор на народното творчество, който за пореден път показа виталността на народното изкуство и будния интерес към него.

Експертна мрежа