Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство по държава / България

Синагогата във Видин

Синагогата във Видин

За обекта


Коридор: Дунавски път, Западен трансбалкански път
Държава: България, Видин
Тип: Еврейски религиозен център
Епоха: Ново време
Тема:
Световно наследство:
Ново времеЕврейски религиозен център

Синагогата, построена през 1894 г от еврейската общност в град Видин, се намира близо до крепостта “Баба Вида”. Сградата представлява трикорабна едноапсидна базилика с притвор, галерии и четири кули и има напълно симетричен план с правилна форма.
Главната фасада е внушителна по своите мащаби и композиция – в центъра е разположен засводеният вход, над който има кръгъл прозорец с желязна решетка във вид на шестоъгълна звезда, а в двата края се издигат кулите, чиито аркирани сдвоени прозорци са с цветни стъкла и фина декоративна решетка.
Интериорът е колоритен, с елементи на древноеврейски и класически архитектурни форми. Вътрешните размери на молитвената зала, която има много добра акустика, са 21/10 м. Централният кораб е покрит с цилиндричен свод, а страничните кораби и галериите – с кръстати сводове. По техните оцветени в синьо повърхности са изрисувани бронзови шестоъгълни звезди. Корабите са разделени от стройни аркади с бронзирани колони от лят чугун. Орнаментите на техните капители – спирали, палмети, плетеници и акантови листа, също са били оцветени. Олтарът е поставен върху подиум в апсидата, а над него има символ на слънцето – тук оцветяването е в синьо, бяло, червено и бронз. Притворът е покрит с кръстати сводове, на стената в него има две мраморни плочи и два релефа с бронзови надписи на еврейски език.
През 1950 г. синагогата била превърната в склад, което й нанесло тежки поражения. Днес сградата е в процес на реставрация.

Експертна мрежа