Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство по държава / България

Местност Клувията

Местност Клувията

За обекта


Коридор: Източен трансбалкански път
Държава: България, край село Бачково
Тип: Културен пейзаж
Епоха: 20-ти век
Тема:
Световно наследство:
20-ти векКултурен пейзаж

Местността Клувията край Бачковския манастир се свърза с традиционните религиозни процесии - литийни шествия - в района. Традициията им датира от времето на Византийската империя, когато те са се провеждали "в отговор" на природни и социални бедствия. Шествията от Бачковския манастир към местността Клувията се състоят в понеделника след Великзен. Това е най-старото литийно шествие - то изнася чудостворната икона на Св. Богородица от манастира и я придружава до Клувията.

Според легендата, чудотворната икона на Св. Богородица (донесена от Грузия през 14 век) била изнесена от Бачковския манастир през първите векове на Османското робство. За да запазят иконата от нашественика, монасите я скрили високо в скалите в Клувията. Мястото се пазело в дълбока тайна и постепенно било забравено. Иконата била открите в средата на 17 век от све деца-пастирчета, които разказали, че видели силна светлина в скалите. Така иконата била намерена и преместена в манастирската църква "Св.Богородица", но въпреки заключените врати на другия ден установили, че е изчезнала. Открили я на същото място в скалите. Надписът на стенописа в Бачковския манастир твърди, че иконата е изчезвала и е намирана два пъти в пещерата в местността Клувията. Изчезванията престанали, едва след като за иконата бил напраен самостоятелен олтар. Изчезването на иконата се случило в понеделника след Великден, ето защо оттогава асем всяка година на този ден се състои шествие, което повтаря пътя на иконата до Клувията и обратно.

След празничната служба в понеделник, четирима от свещениците изнасят иконата от църквата върху раменете си. Пред тях са богомолците, носещи свещи, и певците. Множеството е предвождано от свещеник, който бия клепало. При напускане на манастира, манастирските камбани забиват силно. Шествието се отправя към Клувията - местност, наситена с параклиси. Преминава се покрай костницата на Бачковския манастир и покрай параклиса "Св. Георги". Продължава се до аязмото (свещен извор) "Покров Богородичен" със скит "Св.Клувия" (монашеска обител за един човек), където иконата се пречиства със сакралната сила на водата. След това поклониците носят иконата до скалната пещера, която след намирането й там е превърната в скален параклис. Пътят продължава до параклиса "Св. Архангели", за да получи благословията на "Небесните закрилници". Всички присъстващи участват в празничния обяд, прави се курбан. Иконата "преспива" в параклиса "Св. Архангели", след което шествието я връща в Бачковския манастир.