Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство по държава / България

Мюсюлмански култов обект, село Звездел

Мюсюлмански култов обект, село Звездел

За обекта


Коридор: Източен трансбалкански път
Държава: България, село Звездел
Тип: Ислямски религиозен център
Епоха:
Тема: Ислямска култура
Световно наследство:
Ислямска култураИслямски религиозен център

Няма точни данни кога е строена джамията в село Звездел. Знае се, че тя е една от най-старите сгради в селото. За възникването на Звездел се съди косвено по едно от двете гробища край селото, които са сред най-старите в района. В това гробище има гробове, датирани между 1700-1750 година.
Турското име на селото e Гьок виран, което впоследствие е съкратено на Гюрен. Преди около 100-150 години в селото са живеели само 7 семейства, които при поява на някаква болест си отделят къщите на стотици метри разстояние една от друга, за да не се заразяват един от друг. Това определя и до днес облика на Звездел.
Десетилетия наред всяка есен в Звездел хората от района се събират на Алан панаир, последният от които е през 1992 година.

Предполага се, че мюсюлманският храм на Звездел датира от 1800 година. През 1989 е построено минаре с височина 18 метра със средства от местното население. Всяка година в селото по традиция в джамията провеждат мевлид. Пристигат гости от Турция и околните села. Отварят “сергии”, където вярващите даряват пари за поддръжката на мюсюлманския храм.

А в подножието на най-високият връх в Източните Родопи - връх Стръмни рид - всяка година през месец септември има събор, наречен от местните жители Даг байрамъ.