Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство по държава / България

Село Момчиловци

Село Момчиловци

За обекта


Коридор: Източен трансбалкански път
Държава: България, с. Момчиловци
Тип: Народна архитектура
Епоха:
Тема: Народна архитектура
Световно наследство:
Народна архитектураНародна архитектура

Село Момчиловци е разположено на 1050 м.н.в. в Момчиловския рид. Къщите на селото са големи, по на 2-3 ката, разположени амфитеатрално. Момчиловци е едно от големите села Смолянския край – 550 къщи, около 1700 души живеят в него. Историята на Момчиловци е многовековна. В околностите му са намерени много археологични ценности – сечива, украшения и други, от времето на траки, римляни, славяни. Археологическите находки ясно сочат, че селото и неговото землище са обитавани от траките от края на бронзовата епоха (1000 години пр.н.е.). За хода на завладяването на Родопите от османците няма запазени достоверни документални сведения, а легендите и преданията ни говорят за полумитичните имена на Енихан баба, Саръ баба и др. След османското нашествие в землището на селото се преселили юруци — тюркски скотовъдци и пастири, които търсели по-удобни пасища за своите стада. През 18-19 век земите на юруците постепенно са изкупени от местното българско население. Смята се, че сегашното село било създадено от избягали от насилствено помохамеданчване райковци. Момчиловци носи името на храбрия Момчил юнак, защитник на местното население от османците. Крепостта на Момчил юнак се намира недалеч от селото в местността Подвис, до която води древният път Друмът. През вековете Момчиловци е останало чисто българско селище със свободолюбиви жители.
Жителите на Момчиловци са приветливи и работливи хора, които не се оплакват от суровия живот в планината. Основния поминък са животновъдството, картофопроизводството, дърводобива и туризма. Прочути са местните строители-дюлгери. През 1836г. е построена черквата “Св.св. Константин и Елена”. В околността на селото са построени 24 параклиса. Наскоро с доброволен труд на жителите на Момциловци всички параклиси са възстановени.
Днес Момчиловци е модерно място за туризъм. Красивите родопски пейзажи, тишината, чистият въздух са отлична предпоставка за незабравима ваканция. Момчиловци е близо до ски-центровете Пампорово (12км.) и Чепеларе (13км), както и до административния център Смолян. От селото излизат много туристически пътеки, които минават покрай ливади и вековни гори и водят да историческите местности Момина вода, Рожен, Хайдушки поляни, до хижите Момчил юнак и Преспа, до върховете Момина вода, Преспа, до Националната астрономическа обсерваторията на Рожен.