Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство по държава / България

Църква ”Св. Св. Константин и Елена”

Църква ”Св. Св. Константин и Елена”

За обекта


Коридор: Източен трансбалкански път
Държава: България, с. Момчиловци
Тип: Християнски религиозен център
Епоха:
Тема: Християнски манастири
Световно наследство:
Християнски манастириХристиянски религиозен център

Църква ”Св. Св. Константин и Елена” в село Момчиловци е построена през 1836 г. със султански ферман. Трикорабният храм е обявен за архитектурен паметник на културата. Стенописите са дело на Щерю Теодориев от село Еникьой, Ксантийско.

Всяка година на празника на светците - 21 май („Св. Св. Константин и Елена”, според Православния календар) - се организира събор с много културни прояви. Празникът започва с тържествена литургия в църквата „Св. Св. Константин и Елена”, след това Благословена трапеза. Следва официално откриване, музикална програма с участието на самодейни състави от селото и празнично увеселение. Християнският празник е повод за организиране на надпявания и само на този ден село Момчиловци се възпроизвежда на живо обреда “Традиционна родопска сватба”. Празникът продължава с фолклорни изпълнения на площада, където се организира изложение на занаятчийски изделия.
От три години празникът на с. Момчиловци се празнува няколко дни с изложби, рецитали, обсъждане на книги и музикални програми. Събитието се провежда от 13 години на площада на селото. Денят е и официалният празник на селото.