Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство по държава / Босна и Херцеговина

Манастирът в Ломница – аритектурен ансамбъл

Манастирът в Ломница – аритектурен ансамбъл

За обекта


Коридор: Диагонален път
Държава: Босна и Херцеговина, Шековичи, кметство Шековичи
Тип: Християнски религиозен център
Епоха: Средновековие
Тема: Християнски манастири
Световно наследство:
СредновековиеХристиянски манастириХристиянски религиозен център

Ансамбълът на Манастира Ломница се намира до Шековичи, в Източна Босна. Той обхваща: църквата, конака и движими ценности – 23 икони и църковен хор. Около манастира са открити множество некрополи, някои декорирани с гроздове и един с надпис.
Манастирската църква “Свети Георги” е единствено оцеляла от целия манастирски комплекс. Най-вероятно е била построена през седмото или осмо десетилетие на ХVІ век. Най-старите съхранени писмени източници за манастира са от 1578 г. Църквата Ломница притежава едни от най-добре съхранените стенописи от ХVІ век в областта на запад от река Дрина. Фреските и са най-добри запазените декорации от ХVІ и ХVІІ век в патриаршията на Печ.
Забележителна църковна ценност е иконостасът, изработен от монаха Лонгин от Печ през 1578 година. Той се счита за най-ценния и най-красив иконостас в Босна и Херцеговина. Други ценни предмети на изкуството от Ломница са две предолтарни маси, украсени с инкрустация. Тъй като тази инкрустация няма аналог нито в района на Херцеговина, нито в Македония, се счита, че тя е изключение и е типична само за Ломница.

Експертна мрежа