Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство по държава / Албания

Крепостта Круя

Крепостта Круя

За обекта


Коридор: Виа Адриатика
Държава: Албания, Круя
Тип: Крепост, Исторически град
Епоха: Средновековие
Тема:
Световно наследство:
СредновековиеКрепостИсторически град

Крепостта Круя е една от най-важните крепости в Албания. През 879 г. тя е била значим епископски и византийски център. През 1190 г. градът е седалище на княжеството Арбери. През XV век Круя, под лидерството на Скeндербег, става символ на съпротивата срещу турците.
Круя е построена на върха на скалист планински хребет. Нейният периметър е 800 м, като стените й са подсилени с девет кули с различни форми. През XIII век в най-високата част на крепостта е бил построен замък. Една от кулите на добре запазения днес замък е служила и за часовникова кула. Замъкът има две основни порти от североизток, а трета води до укрепен вътрешен двор с водни извори.
Могат да бъдат проследени различни фази на строителство в обекта – от Rанното Средновековие до XIX век. Работите извършени от националния герой Скeндербег върху кулата близо до основния вход, са чудесен образец за местната военна архитектура от XV век.
Околностите на крепостта са обитаеми. В крепостта е основан етнографски музей, който се помещава в типична къща от XVIII век. Националният музей на Скeндербег също се намира в замъка, и е посветен на националния герой и неговите подвизи.

Съвет на ЕвропаДокументи