Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство по държава / България

Копривщица

Копривщица

За обекта


Коридор: Диагонален път
Държава: България, Копривщица
Тип: Исторически град, Народна архитектура
Епоха: Ново време
Тема: Народна архитектура
Световно наследство:
Ново времеНародна архитектураИсторически градНародна архитектура

Копривщица е едно от най-ярките съкровища на българската архитектура, култура и история. Този истински град-музей, запазил над 250 пметника на архитектурата от Възрожденския период, откриваме на изток от столицата София, в южните склонове на Средна гора. Не е известно кой и кога е основал живописния град. Според писателя Найден Геров това са били боляри, дошли от Велико Търново през 16 век, а Константин Иречек споменава, че началото на населеното място поставят пастири - неизвестно кога.
Днес, градът е обявен за архитектурно-етнографски и музеен резерват. Кривите, настлани с кълдъръм улички създават неповторимо усещане за уют и разкриват живописни перспективи. Образът на пространствата се обогатява от смелото надвисване на еркерите, от богатата колоритност по фасадите и от монументалните порти. Улиците водят до малки площади, чешми и каменни мостове.
Копривщица се слави с многобройните си архитектурно-етнографски паметници на културата и музеите си. Духът на периода на Възраждането в България струи от изписаните в ярки цветове фасади и пищните интериори на Ослековата, Десьовската, Дебеляновата, Лютовата и Каблешковата къщи. В общия силует на града, разстлал се плавно по терена на планината доминират обемите на двете църкви. Със своите камбанарии, те подчертават средищата на будния дух през 18 и 19 век. По онова време градът е известен със своите търговци, просветители, писатели и революционери. На 20 април 1876 година в Копривщица гръмва първата пушка, оповестила началото на Априлското въстание.
Възрожденската архитектура на Копривщица, богатата история и живописната природа са извор на вдъхновение за мнозина. Тук са съхранени езикът, магическите песни и обичаите на народа. Не случайно този непокорен град е избран за домакин на традиционните национални събори за народно творчество.

Експертна мрежа