Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство по държава / България

Рилски манастир

Рилски манастир

За обекта


Коридор: Западен трансбалкански път
Държава: България, Рила
Тип: Християнски религиозен център
Епоха: Ново време
Тема: Християнски манастири
Световно наследство: Културно наследство
Ново времеХристиянски манастириХристиянски религиозен центърКултурно наследство

Рилският манастир е основан през Х век от св.Иван Рилски – светец, канонизиран от православната църква. Аскетичното му жилище и неговият гроб стават свещено място и са трансформирани в манастирски комплекс, който впоследствие изпълнява важна роля в духовния и социалния живот на средновековна България. Разрушен от пожар в началото на ХІХ век, комплексът е изграден наново между 1834 и 1862 г. Паметникът е характерен образец от българското Възраждане (ХVІІІ-ХІХ в.) и символизира съзнанието за славянска културна идентичност след векове на окупация.

ЮНЕСКО

Високо в Рила планина, сред вековни гори се намира Рилската Света обител. През Х век най-таченият български светец, Св. Иван Рилски, избрал това място за своето отшелничество и още приживе привличал тук много последователи. След смъртта му неговото убежище и скромният му гроб (запазени и до днес) станали свещени места за поклонение. В близост до тях изникнали първите сгради на манастира, който се развивал в продължение на столетия и се превърнал в духовен и културен център на средновековна България. Оттук, във времена на изпитания, извирала светлината, която поддържала живо съзнанието на българите за вяра, род и език.
В началото на ХІХ век манастирът бил опустошен от стихиен пожар – тогава целият народ събрал средства и сили и за трийсетина години (от 1834 до 1862) манастирският комплекс бил почти изцяло наново изграден. Със своята архитектура и украса (стенописи, икони, дърворезба), както и с многобройните произведения на изкуството, събрани тук, Рилският манастир е един от най-ярките паметници на българското Възраждане.

Експертна мрежа


Прочети повече за обекта в Листа за Световно наследство на ЮНЕСКО.

Документи