Cultural Corridors of South East Europe

Heritage by Country / Bulgaria

село Добралък

Info Sections
село Добралък

About the site


Corridor: Eastern Trans-Balkan Road
Country: Bulgaria, село Добралък, община Куклен
Type: Vernacular Architecture
Epoch:
Theme: Vernacular Architecture
World Heritage:
Vernacular ArchitectureVernacular Architecture

Филмът “Дърво с корени” има за цел да покаже духа на малкото родопско селце Добралък. В него е показано едно от най-старите запазени училища в Родопите, а така също и новото, вече запустяло училище. Прави се паралел между старата и новата сграда. “Дърво с корени” включва и разказ за църквата, която се намира в двора на старото училище. Много родопски песни ще радват зрителите по време на документалния филм.

Продукцията е дело на Росица Ангелова (сценарист, асистент-режисьор) и Пепа Кошишка (оператор, режисьор). Документалният филм е заснет за 5 дни, всички кадри включени в него са напълно автентични. Официалната премиера на документалния филм ще бъде на 4 август от 20,00 часа по телевизия “Евроком-България”.


Сценарист на филма е младата талантлива репортерка от “Евроком-България” Роси Ангелова.
Филмът разказва легендата за създаването на село Добралък. Преди много много години, след разселването на някогашното старо село Герово, един от жителите му на име Добрю, напуснал родното огнище. Пуснал Добрю говедата си по дефилето на река Луковица и тръгнал да търси ново поселище.

Скоро стадата възвили вдясно по дълбок дол и навлезли навътре в планината. По обяд пладнисали в малка лъка. Там се установил дядо Добрю със своите говеда. После лъката с поселището нарекли Добрюва лъка, а оттам дошло и Добра лъка...

Документалният филм ще ангажира вниманието на зрителите с тема колкото стара, толкова и актуална - любовта между хората във всичките й форми и измерения. Мястото на снимките е село Добралък, разположено в най-южните разклонения на Чернатишкия дял на Западните Родопи.


В село Добралък цари самобитна атмосфера.
Обградено и защитено от всички страни от планината, селото надживява векове и събития. Жителите на Добралък са изградили своя характер и духовна култура при трудни условия и изпитания, на които ги подлага природата и отдалечеността от другите селища.

В селото цари самобитна атмосфера. Жителите на Добралък имат нетрадиционен светоглед, който коренно се отличава от съвременните разбирания на българите.

В документалния филм на телевизия “Евроком-България” присъстват епизоди с художествени мотиви, снимките са натурни - в екстериор и интериор, а музиката е неделима част от цялостната повествователна структура на филма. Основният музикален мотив е фолклорен - гайда, кавал, чанове, акапелно пеене. Автентичната музика обогатява пластичното решение и монтажа със свои измерения. Между отделните теми са включени кратки (около 30 сек.) импресии, свързващи отделните теми