Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство по държава / Босна и Херцеговина

Айватовица

Айватовица

За обекта


Коридор: Диагонален път
Държава: Босна и Херцеговина, Прусац
Тип: Нематериално наследство
Епоха:
Тема: Нематериално наследство
Световно наследство:
Нематериално наследствоНематериално наследство

Айватовица е най-голямото традиционно, религиозно и културно събитие на мюсюлманите в Европа. Мястото, където се случва, е близо до Прусац. Наречено е по името на Айваз дедо, който простигнал в Прусац след османското нашествие в Босна. Айваз дедо бил учен мъж, който просвещавал и помагал на населението в неговото развитие.
Според легендата, преди пристигането на Айваз дедо, Прусац имал проблем с недостиг на водата. Той открил мощен извор близо до града. Изворът бил запушен от скала 74 м дълга и 30 м широка, която възпрепятствала построяването на водопровод. Айваз дедо прекарал 40 дни в молитви към Бог да разцепи скалата. На последната сутрин, след молитвите си, Айваз дедо сънувал, че два бели овена се блъснали и разцепили скалата. Когато се събудил, заварил скалата разцепена на две. Тогава прекарали дървени тръби през новосъздадения каньон и прекарали вода до Прусац.
Виждайки в това Божия пръст, хората започнали да ходят на поклонение на мястото, където скалата се разцепила.
Интересно е, че поклонението Айватовица не следва календара Хиджра или празника Байрям, а се случва всеки седми понеделник след Гергьовден.
 

Експертна мрежа