Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство по държава / Албания

Амфитеатърът в Дуръс

Амфитеатърът в Дуръс

За обекта


Коридор: Виа Егнация, Виа Адриатика
Държава: Албания, Дуръс
Тип: Древен обект
Епоха: Античност
Тема:
Световно наследство:
АнтичностДревен обект

Амфитеатърът в Дуръс, построен през II в. пр. Хр., е измежду най-големите паметници на Античността. Той е единствен по рода си в Албания. Амфитеатърът е разположен в центъра на Дуръс, главното пристанище на Албания, на 35 км от столицата. Основаването на Дуръс, град, споменаван от писатели и историци, датира от 627 г. пр. Хр.
През V в. сл. Хр. амфитеатърът престава да бъде използван по предназначение (а именно – гладиаторски битки). През VI в. на върха на амфитеатъра е построен погребален параклис, посветен на Св. Асти – първият епископ и мъченик на Дуръс. Там могат да се видят забележитекни мозайки – свидетелство за първите християни в града.
Амфитеатърът е пострадал много от грабежи. Днес част от арената е заета от съвременни къщи. Подготвени са проекти за реставрация и рехабилитация на обекта, за да бъде интегриран като важен символ на градското развитие. Заобилколен от важни археологически обекти, разположен близо до Археологическия музей, представящ голям брой ценни археологически находки, амфитеатърът ще играе значителна роля в бъдещето на културния туризъм в Албания.

Съвет на ЕвропаДокументи