Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство според типа / Индустриален обект

Село Павелско - старо рударско селище

Село Павелско  - старо рударско селище

За обекта


Коридор: Източен трансбалкански път
Държава: България, село Павелско
Тип: Народна архитектура, Индустриален обект
Епоха:
Тема: Народна архитектура
Световно наследство:
Народна архитектураНародна архитектураИндустриален обект

Село Павелско се намира на 2 км. югоизточно от Хвойна, живописно разположено в терасовидните западните склонове на Радюва планина, в долината Ропката. Тази долина е известна като входна врата към сърцето на Родопите.
Павелско е старо родопско селище. В миналото жителите му са се занимавали с рудодобив. Тук могат да се видят древни римски останки от основите на римска баня, пещи за топене на желязо и др. следи от минали епохи.
Землището на селото е много красиво, над селото са разположени терасовидно една върху друга много ливади с много овощни дървета – орехи, ябълки, сливи. През лятото тишината се нарушава от медения звън на родопските чанове на кротко пасящите домашни животни наоколо. Тук са запазени традиционната култура и начина на живот. 
Селото е добре благоустроено, има малък красив площад с магазини, сладкарници и поща. Жителите му са мирни и гостоприемни хора. Празник на Павелско е Възнесение Господне, което се празнува 40 дни след Великден.
Върху селото по посока билото на планината има широка туристическа пътека, която минава по просеката на електрическия далекопровод. От върха на билото се открива поразяваща гледка към долината. Близо до селото се намира пещерата Змейова дупка.