Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство според типа / Културен пейзаж

Яйлата

Яйлата

За обекта


Коридор: Виа Понтика
Държава: България, Камен бряг
Тип: Културен пейзаж
Епоха:
Тема:
Световно наследство:
Културен пейзаж

Яйлата е уникално място, което съчетава древни останки с природни дадености. Местността се намира на бряга на Черно море между нос Шабла и град Каварна. Обявена е за природен и археологически резерват, наричан още Камен бряг.
Тези земи са обитавани от траки, гърци, римляни, славяни и прабългари, които отдавали тук почести на своите богове.
В Малката Яйла са открити свидетелства за човешка дейност още от Праисторията. Тук, близодо морето, се намира своеобразен пещерен град от над 100 пещери – жилища, за които ни разказват намерените каменни оръдия на поселения от 5 хилядолетие пр. н. е. През Средновековието пещерите са използвани като манастирски комплекс. По стените на някои от тях личат прабългарски знаци – руни (runes), кръстове и каменни икони.
Голямата Яйла разкрива следи от Античността. Тук се намира древен тракийски некропол с двукамерните гробници от 2-ри век. От тези далечни времена са запазени още светилище, жертвени камъни, винарни, четири некропола от скални гробници, вкопани в скалния масив. Едната от пещерите е доста дълбока и има кръгъл отвор на тавана, който вероятно е служел за отвеждане на дима. Пътека ще ви отведе и до крепостна стена – свидетел за съществуваща на това място ранносредновековна крепост от 5-6 век от н. е. Край нея са открити останки от каменни корита и преси за грозде, в които навремето са изцеждали винения сок. Днес тези сухи корита са живописно покрити с лишеи и по тях се припичат гущери.
Освен с многобройните останки от древни цивилизации, тези степни места пленяват и с великолепието на своята флора и фауна. Скалите са огласяни от редки видове птици - корморани, папуняци, дъждосвирци, бухали и др. В скалните пукнатини на крепостните стени се крият влечуги, а храстите, божурите и смокиновите дървета край пътеките са великолепна украса на този див, своеобразен кът на тишина и спокойствие, който кара да заработи всяко човешко въображение.

Експертна мрежа