Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство според типа / Християнски религиозен център

Несебър, Старият град

Несебър, Старият град

За обекта


Коридор: Виа Понтика
Държава: България, Несебър
Тип: Древен обект, Християнски религиозен център, Исторически град, Народна архитектура
Епоха: Ново време, Средновековие
Тема: Народна архитектура
Световно наследство: Културно наследство
Ново времеСредновековиеНародна архитектураДревен обектХристиянски религиозен центърИсторически градНародна архитектураКултурно наследство

Разположен на скалист полуостров в Черно море, Несебър, който е на повече от 3 000 години, първоначално е бил тракийско селище (Месембрия). В началото на шести век пр.н.е. градът става гръцка колония. Развалините на града, най-много от които датират от елинския период, включват акропола, храма на Аполон, агора и стена от тракийските укрепления. Сред другите паметници са базиликата “Старата митрополия” и крепостта, датиращи от средните векове, когато това е бил един от най-важните византийски градове на западния бряг на Черно море. Дървените къщи, построени през ХІХ в., са типични за архитектурата по Черноморието през този период.

ЮНЕСКО

Старинният Несебър, разположен на скалист полуостров в Черно море, е на повече от 3 000 години и в него като на книга могат да се прочетат най-важните страници от историята на тези земи. За това обаче е нужен и водолаз, тъй като голяма част от територията на древния град днес е залята от морето.
Първите заселници тук са древните траки – от тяхното селище Месембрия до днес са оцелели само части от крепостната стена. През VІ век преди нашата ера древните елини превръщат града в цветуща гръцка колония – от този период са запазени останки от акропола и от храма на Аполон. През средновековието градът (в пределите първо на Византийската империя, а по-късно – на Българското царство) се развива като важен религиозен център. Несебърските църкви от този период са забележителни образци на средновековната архитектура и изкуство. През ХІХ век Несебър също изживява подема на Възраждането и в него се изграждат множество нови къщи – тяхната характерна дървена архитектура добавя още една черта към неповторимия образ на този древен град.

Експертна мрежа


Прочети повече за обекта в Листа за Световно наследство на ЮНЕСКО.

Документи