Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство според типа / Християнски религиозен център

Средновековни църкви в Арта

Средновековни църкви в Арта

За обекта


Коридор: Виа Адриатика
Държава: Гърция, Арта
Тип: Християнски религиозен център
Епоха: Средновековие
Тема:
Световно наследство:
СредновековиеХристиянски религиозен център

В древния град Арта могат да бъдат видени две уникални средновековни църкви. Това са базиликата „Св. Василий” и църквата Парегоретиса.
Църквата „Св. Василий” е еднокорабна базилика с два параклиса в конхи – южната, посветена на Св. Григорий, а северната – на Св. Йоан Златоуст. Стените са богато украсени отвън с шарки от тухли и плочки. Две керамични глазирани икони са запазени върху фронтона на източната стена – първата изобразява Тримата влъхви, а втората – Разпятието. Сега те са изложени във Византийския музей в Йоанина. Интериорът е изписан със стеноиси от XVII век.
Църквата е разположена в старинния квартал Туркопазаро в Арта. Построена е в края на XIV в. През XVII в. в нея е основана Гръцката школа на учения Касторианос Манолакис. Първите учени от съвремието, които споменават църквата, са руският архимандрит Антонин през 1886 г. и митрополит Серафим през 1884 г.
През 1979 г. фреските са почистени и реставрирани, през 1980 г. покривът е поправен, а зидарията – консолидирана. През 1991 г. покривът е реконструиран, а през 1994 г. е завършена електрическата инсталация. Днес паметникът се използва като църква, но литургии се правят само на празника на светеца-патрон.
Църквата Парегоретиса принадлежи към типа на осмоъгълните църкви с вписан кръст. Отвън изглежда правоъгълна, почти кубична, но инетриорът е изключително елегантен и богато декориран със стенописи и скулптури. Върху купола е запазена мозайка на Хростос Пантократор, заобиколен от пророците, а в олтара могат да се видят стенописи от XVI в., направени от зографа Ананиас. В наоса могат да се видят различни фрагменти от стенописи от XVII в.
Църквата е построена през XIII в., по време на царуването на династията на Комнин-Дука и става метохион (зависимост) на манастира Като Панагия, когато той се разорява. Спомената е за пръв път като конвент за монахини в сигилум (декрет) от патриарх Йеремия II от 1578 г.
В последните години в църквата се извършват разкопки.

Експертна мрежа