Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство според типа / Индустриален обект

Мостът на Мехмед Паша Соколович

Мостът на Мехмед Паша Соколович

За обекта


Коридор: Диагонален път
Държава: Босна и Херцеговина, Вишеград
Тип: Индустриален обект
Епоха: Средновековие
Тема:
Световно наследство:
СредновековиеИндустриален обект

Мостът на Мехмед Паша Соколович е построен между 1571 и 1577 г. над река Дрина. През него е минавал пътят, който е свързвал Босна с Истанбул и е бил известен като “Цариградската джада” или “Пътят към имперския град”. Смята се, че мостът е построен от водещия дворцов архитект по това време – Коджа Мимар Синан, който е бил не само водещият архитект на Османската империя, но и се счита за един от най-великите строители в света. Благодетелят, който финансира строителството бил Мехмед Паша Соколович, Велик везир на трима султани от 1565 до 1579 година.
Камъкът, от който е издигнат моста е от каменоломните в Баня, на около 5 километра по течението на десния бряг на Дрина. В миналота, по средата на моста сее издигала квадратна дървена кула, която е служела за охрана. В долната и част е имало проход, който се затварял с масивни дъбови врати от двете страни. Не е ясна датата на издигането й, но кулата е разрушена през 1886. Тя е била оборудване и с няколко малки топа, известни като шибе. На самия мост откривеме два издълбани надписа с години, съответно: 971/1571 и 985/1577.
Мостът е една от най-съвършените архитектурни творби за периода ХV-ХІХ век в Босна и Херцеговина. Частта, която премоства реката се състои от 11 арковидни отвора.

Експертна мрежаДокументи