Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство според темата / Народна архитектура

Марибор - Старият град

Марибор - Старият град

За обекта


Коридор: Диагонален път
Държава: Словения, Марибор
Тип: Исторически град, Народна архитектура
Епоха: Ново време, Средновековие
Тема: Народна архитектура
Световно наследство:
Ново времеСредновековиеНародна архитектураИсторически градНародна архитектура

Щайерската столица, вторият по значимост център в Словения, ви кани в прегръдката на хълмовете с лозя и зеленото Похорие. Подножието и склоновете на Марибарско Похорие са най-известната туристическа област, която предлага конгресен и СПА туризъм, както и други по-тихи или по-шумни дейности, през зимата, лятото или през преходните сезони, когато природата се събужда или се приготвя за почивка. В пробляскващата повърхност на река Драва, където можете да ходите и на рафтинг, се отразява Стара Трта (Старата лоза).
Обширни площи с лозя, започващи от края на града и разпростиращи се по склоновете на Марибор, в които се преплитат повече от 50 км пътища на виното. По пътищата се намират винарни и ферми, които с домашните си вина и кулинарни специалитети примамват случайно скитащи, колоездачи или просто приятели.
Откриването на вековните гори и чистите води на Похорие е едно незабравимо преживяване за туристите, както и за любителите на конния спорт и колоезденето. Жителите на Марибор са известни като добри организатори и домакини. Особено приятна е атмосферата по време на специални събития; най-известното от които е несъмнено е традиционната Златна лисица, световно състезание по ски за жени, както и международният мулти-културен Фестивал Лент и събията, провеждани в рамките на Прегръдката на Старото вино. Казиното обогатява нощния живот на града.
Разходете се сред гордия център на северо-източна Словения, университетският град Марибор. Свидетелство на процъфтяващата история е богатата архитектура от минали векове, рефлектираща по фасадите на къщите. Марибор е съвременен търговски център, и един от най-големите туристически центрове в страната. По продължението на река Драва, разходката ще ви отведе през многобройните кафенета да “Стара Трта” лозята в Лент, известни като най-старите лозя в света в книгата на Гинес за световни рекорди.

Словенски туристически борд