Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство според периода / Ново време

Агушеви Конаци

Агушеви Конаци

За обекта


Коридор: Диагонален път, Източен трансбалкански път
Държава: България, Смолян
Тип: Народна архитектура
Епоха: Ново време
Тема: Народна архитектура
Световно наследство:
Ново времеНародна архитектураНародна архитектура

Село Могилица се намира на 25 км. южно от град Смолян, в тайнствената планина Родопи. Там времето е съхранило уникалния късносредновековен феодален замък – прочутите Агушеви конаци.
Коплексът на Агушевите конаци е служел за резиденция на богат турски феодал. Състои се от три последователно свързани двора, оформени от жилищни и стопански сгради. Така, всеки от трите двора представлява самостоятелна жилищна единица. В двора са включени кладенецът, жилището на господаря, на домашната прислуга, помещенията за временните работници в стопанството, оборът, плевнята, хамбарът и други стопански помещения. Сградите са строени в средата на 19 век от български майстори-строители за Агуш ага и неговите трима сина, откъдето идва и името им днес. За това се съди по надпис на входа на един от дворовете, в който се чете 1843 година.
Сградата за жените е отделена с високи вътрешни зидове, в които са вградени въртящи се долапи, така че при разговор или предаване на вещи от който и да е, жената не се вижда. По този начин е спестено на жените задължението да покриват постоянно лицето си.
Трите сгради са оградени с общ дебел зид, с пристроени отбранителни кули, който придава на Агушевите конаци вид на истински замък. Усещането се засилва допълнително от защитната кула, издигаща се на югоизточния ъгъл на зидовете - такава не се среща никъде другаде из Родопите. Кулата е украсена със стенописи, а вътрешното архитектурно оформление е изпълнено от чам, орех и череша. Красиво са изписани вътрешните стени и стрехите на покрива.
Въпреки всички укрепления, белият цвят и рисунките по кулата придават на конаците по-скоро свеж и топъл изглед на дворец. Дворовете създават уют с надвисналите широки чардаци и много прозорци. Навсякъде доминират два цвята: снежнобелият – на варосаните стени и тъмнокафявият – на старите греди и порти. От резбованите тавани, стени, шкафове и парапети в интериора струи топлота.

Експертна мрежа