Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство според периода / 20-ти век

Чипровски килими

Чипровски килими

За обекта


Коридор: Западен трансбалкански път
Държава: България, Чипровци
Тип: Нематериално наследство
Епоха: 20-ти век, Ново време
Тема: Нематериално наследство
Световно наследство:
20-ти векНово времеНематериално наследствоНематериално наследство

Съществен дял от българското национално наследство са прочутите у нас и в чужбина чипровски килими и гоблени. Те са феномен в българските народни художествени занаяти, процъфтял през периода на Възраждането, жив и до днес. Развитието на килимарското изкуство отразява националнити бит, обичаи, традиции и празници.
Първите сведения за производството на килими в Чипровци са от началото на 17в. Ранният, така наречен, конструктивен период продължава до края на 18 в. Той е характерен с геометрично третиране на мотивите в естесвени багри: жълт или охра, кафяв, син и зелен. Цялата гама от цветове се получавала от растителни бои, които чипровските майсторки сами си приготвяли. При изграждането на килимената тъкан те избирали един преобладаващ цвят, а останалите използвали, за да обогатят композицията.
Първите килими били наричани бакамски (бакам е вид южно дърво от което се добива червена и черна боя) или гарибалда (къса връхна дреха). Основният мотив на този килим е триъгълникът. Цветовете са студени светли. С първият период е свързан и чипровският килим каракачка (каракачка означава черноока булка). Смята се че каракачката е символно изображение на богинята на плодородието. Този вид килими са в два цвята – червен и черен. Образците на чипровските килими бакамски и каракачка, вероятно са се появили много по-рано от 17в.. Те нямат аналози в света.
Следващият период на чипровските килими, наречен декоративен продължава до края на 19в. Майсторките вземат мотивите от природата – дървета, храсти, птици, животни и цветя – стилизират ги в орнаменти и ги съчетават в цялостни композиции.Червеният и черният цвят стават основни, а гамата от жълти, кафяви, сини и зелени тонове се обогатява с бял и виолетов цвят. Занаятът се разпространява и в селата около Чипровци – Железна, Мартиново, Копиловци и Главановци.
От края на 19 век до днес е третият период на чипровските килими, наречен орнаментален. Промяната в бита на градското население подтиква тъкачките към разширяване на използваната цветова гама и на орнаменталните мотиви. Въвеждат се химическите бои и чужди мотиви, разработени върху милиметрова хартия. Това е периодът, през който чипровските килими печелят златни медали на изложенията в Лондон, Брюксел, Анверс, Лиеж, Пловдив и влизат в колекциите на повечето европейски музеи.
И до днес килимите се изготвят изключително само ръчно и се тъкат не само в Чипровци, но и от майсторки от околните села. Най-ценните образци на чипровската килимена тъкан днес се съхраняват в Историческия музей в гр. Чипровци.

Експертна мрежа