Културните коридори на Югоизточна Европа

Регионални форуми

Регионален форум Румъния, юни 2007

Регионален форум Румъния, юни 2007

Поредната среща на държавните глави от региона на Югоизточна Европа се проведе на 7 и 8 юни 2007 в Букурещ и в Сибиу, Румъния, под потронажа на Н. п. г-н Траян Басаску, Президент на Румъния и под егидата на ЮНЕСКО и Съвета на Европа. Темата на срещата е Културното многообразие - мост между културното наследство и културата на бъдещето.

Президентите на Хърватска, Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора, Генералният директор Tна ЮНЕСКО Коичиро Мацуура, Генераният секретар на Съвета на Европа Тери Дейвис, министри от Албания, България, Гърция и Турция и представители на международните организации - ЮНЕСКО, МОФ, Съвет на Европа и представители на Република Молдова и Унгария участваха в срещата на високо ниво. 
Темата на Форума продължава идеите на предишните срещи за културно сътрудничество, организирани в Охрид (2003), Тирана (2004), Варна (2005) и Опатия (2006).  Посещението на официалните делегаии в Сибиу - европейска столица на културната за 2007 - маркира значението на развиващите се политики за опазване на културното наследство и на последващите от тях общи действия.   
Участниците приеха заключиелна декларация като израз на техните нови ангажименти. Следващият годишен форум на държавните глави на страните от Югоизточна Европа е решено да се проведе в Гърция през 2008.

Информационен източник: официален сайт на Президента на Република Румъния